Varje grillmästares dröm är en perfekt grillad biff, som avnjuts tillsammans med favorit tillbehören. Vägen till den perfekta biffen kan ta sin lilla tid med många svordomar vid grillen, men följer du några enkla steg så är du på god väg att bli ett grillproffs av högsta rang.

Inhandla

Har du förmånen att handla från en slaktare, saluhall eller i en butik med kvalitetstänk är du en lycklig grillare. Tyvärr är utbudet i våra livsmedelsbutiker inte alltid av bästa kvalité och den stora anledningen till detta är vad vi som konsumenter är villiga att betala. Köp hellre bra kött sällan än dålig kvalitet ofta.

Köttets kvalité styrs av faktorer som kön (hondjur och stut är att föredra), ålder (helst under 4 år), foder, uppfödning, ras, mörning, marmorering (mängd insprängt fett) och som konsument kan det vara svårt att hålla koll på all information. Sedan skall det också tilläggas att märkning vi har i Sverige inte gör det lättare för konsumenten. Finns det en sakkunnig i butiken, så kan du alltid fråga och om inte så gör en bedömning utifrån köttets färg (skall ha en djup röd färg) och mängden insprängt fett (sk marmorering).

Nötkött som möras ger en bättre smakupplevelse. Mörning sker genom hängmörning där slaktkroppen under en tid får hänga i en reglerad miljö eller vakuummörning i förpackning. Ju längre mörningstid desto bättre resultat.

Förvara

Förvara nötkött täckt på en tallrik i kylskåpet. Om köttet skall frysas görs detta bäst genom att först täcka köttet med plastfolie och pressa försiktigt ut all luft.

Tillaga

Då har du den perfekta biten kött i kylskåpet och under kvällens grillning skall köttet tillagas perfekt! Hur gör man för att lyckas varje gång?

Grunden i att lyckas med matlagning handlar om planering och råvarukunskap, så börja med att planera det som skall tillagas och vilken ordning du skall börja. Fett är smakbärare under tillagning, så låt dessa partier sitta kvar under grillning och skär bort dem vid servering.

Köttets skall tas ut från kylskåpet i god tid innan tillagning. Se även till att torka av köttet. Har köttet senor och hinnor skall dessa putsas bort med en kniv.

Förbered grillen för grillmetod 50/50 dvs en del av grillen med direktverkande värme och en del utan. Med metoden 50/50 får du två olika värmekällor när du grillar.

Torka av köttets yta och tillsätt salt. Börja med att grilla köttet direkt över värmekällan för att skapa karamellisering på köttets ytan. Forsätt sedan grilla vid sidan av värmekällan till önskad tillagningstemperaur minus 4% (köttets temperatur fortsätter stiga vid vila). Skall du tillaga större styckningsdetaljer används grillmetoden indirekt.

Tag köttet från grillen och låt vila 5-8 minuter, så att värmen fördelas i hela köttet. Nu är det dags för servering och med lite övning blir du en grillmästare av högsta rang.