Mängd Råvara/produkt Info Leverantör
500 g blandfärs    
1 st gul lök    
1 dl ströbröd    
1 st ägg    
1 dl grädde    
1 krm kryddpeppar    
3 krm svartpeppar    
1 tsk salt    

Förberedelser

  • Skala och finhacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek löken tills den blir lite glansig.
  • Knäck ägget i en skål och vispa samman.
  • Blanda samman ägget med grädde och ströbröd.
  • Låt blandningen svälla i någon minut och blanda sedan in kryddor.
  • Blanda ned färsen.
  • Rulla köttbullar till önskad storlek.
  • Lägg köttbullarna på en Napoleon grillkorg eller en stor aluminium form
  • Förbered grillen för grillmetod indirekt på låg temperatur ca 80-100 °C.

Tillagning

  • Placera köttbullarna på grillen och tillaga tills den når ca 60 °C (Med denna metod släpper inte köttbullarna så mycket vätska eller faller isär vi stekning.).
  • Tag köttbullarna av grillen och förvara i kylen tills det är dags att tillaga.
  • Vid stekning av köttbullarna används gjutjärnspanna eller stekplatta på grillen tillsammans med en klick med smör.
  • Stek till de får en fin färg.

Servering

  • Håll köttbullarna varmt på låg tempertur.
  • Servera på julens buffébord tillsammans med andra läckra julrätter från din Napoleongrill.

Tips från Napoleon Food Lab

  • Johan: Skall du laga köttbullar till många är det perfekt att använda en spritspåse, där du snabbt spritsar ut köttbullarna.
  • Sandra: Addera lite kryddgrönt, så blir buffébordet extra snyggt.
  • Ulf: Gör en liten köttbulle och stek för att provsmaka så att kryddningen är ok.
  • Vi har tagit fram en Napoleon portionsguide, så du enkelt kan planera hur mycket julmat som skall tillagas Visa guiden.